zondag 4 december 2016

De eerste week van december 2016


De week van Sint 2016

 Diploma ontvangen om als trainer te kunnen werken bij digisterker.


Lana heeft een tweede plek gehaald bij gymwedstrijden in Winterswijk. Prima gedaan.



Voor de Sint heeft Levi een surprise van Noortje gekregen. Levensgroot.



Na de verkiezing van Trump als president is de wereld in verwarring. De beurzen krabbelen echter op. Donald geeft de economie een boost. Amerika moet weer groot worden en werk moet door Amerikaanse bed Diploma ontvangen om als trainer te kunnen werken bij digisterker.rijven worden gemaakt. Werkloze Amerikanen zien banen in het verschiet. Gaat dit ook in ons land gebeuren als Wilders de verkiezing gaat winnen?
Hans de Boer van de werkgevers roept de overheid op om veel geld te investeren in grote projecten.

Artikel uit de Tubantia van 3 december.

In Nederland overheerst de economische school die gelooft dat je aan de hand van kwantitatieve modellen, gebaseerd op historische data, de economie kunt sturen. Het 'maakbaarheidsdenken'. Hoogduin: ,,Als je zo redeneert, heeft de overheid de plicht die kennis op te vragen en te streven naar, bijvoorbeeld, volledige werkgelegenheid." In zijn ogen frustreert een sturende overheid de economische groei alleen maar. Helemaal binnen het huidige, gefragmenteerde politieke landschap, waarin coalities niet een duidelijke ideologische lijn kunnen uitzetten. Met als gevolg onsamenhangend beleid.

Veel burgers reageren op deze onzekerheid door zich in de armen te storten van populisten. Die suggereren makkelijke oplossingen te hebben: 'Weg met de euro', 'Grenzen dicht'.

Die laatste ontwikkeling fascineert Harry Garretsen (54). ,,Zelden ging het zo goed in Nederland als nu, maar de onvrede is enorm." Garretsen is hoogleraar internationale economie in Groningen. Ik zoek hem op in zijn werkkamer in het Duisenberg-gebouw in de wijk Paddepoel. Wat er aan de hand is, zegt hij, is dat Hoogduin deels gelijk heeft. ,,De onvoorspelbaarheid is toegenomen. Er zijn structurele veranderingen gaande en de mensen voelen dat intuïtief aan."

Hoe zien die veranderingen eruit? Essentieel: door de globalisering en de razendsnelle technologische ontwikkelingen staat arbeid onder druk. Garretsen: ,,Waar verdienen we over twintig jaar ons geld mee?" Niet alleen banen, hele professies verdwijnen. Dit overkomt niet alleen laag opgeleiden. ,,Zelfs een radioloog kan overbodig worden. Dat is nieuw. Werk wordt niet per se schaars, maar onzeker."

We leven op een breukvlak. ,,En in het debat hoor ik maar twee reacties", zegt Garretsen. ,,Die van D66 en hun bondgenoten: wees flexibel, zet de grenzen open, wordt kosmopolitisch. Of die van Trump, Wilders en de Brexiteers: protectionistisch, grenzen dicht. Voor Nederland, een handelsland bij uitstek, is dat laatste heel onwenselijk."

Er is een middenweg, zegt de hoogleraar. Dat is het verhaal dat de PvdA had moeten vertellen. ,,Omdat de markt het niet snel genoeg doet, moet de overheid zorgen voor beter onderwijs, voor bijscholingsmogelijkheden, eventueel voor een tijdelijk basisinkomen. Zodat we optimaal voorbereid zijn op die nieuwe werkelijkheid. Daar is een sterke overheid voor nodig."

Garretsen vindt het onbegrijpelijk dat uitgerekend in een tijd waarin de klassieke verhouding tussen 'arbeid' en 'kapitaal' nieuw moet worden gedefinieerd, de vakbonden en de sociaaldemocratie het laten afweten. In zijn vakgebied is dat gevoel van urgentie er wel. Ook zijn studenten, afkomstig uit verschillende landen, begrijpen de processen die internationaal gaande zijn. Zij beseffen dat hun 'arbeidsbiografie' er heel anders uit zal zien dan die van hun ouders: met meer breuken, vaker een verandering van werkomgeving, een heel ander type banen. ,,Mogelijk zijn dat banen waarvan we nu nog niet weten dat ze over een tijd bestaan. Net als we dat 30 jaar geleden niet wisten over banen die nu vanzelfsprekend zijn."

Dat is wat ik leer van deze gesprekken: het gaat niet om een procent meer of minder. Het gaat om veel meer: om de fundamentele angst geen greep te hebben op je toekomst. Met die angst leven tegenwoordig veel mensen, benadrukken Hoogduin en Garretsen. Dat maakt burgers onzeker. Wie die zorgen wegneemt, is in de politiek spekkoper.


De overheid heeft weinig visie in haar beleid.
Zijn er in de toekomst nog wel banen voor iedereen?
Zullen we niet moeten nadenken over een basisinkomen?
De overheid wantrouwt haar burgers door overmatige controle.

Jan Terlouw hield een pleidooi in DWDD over vertrouwen in de politieke leiders. Dat is nu ver te zoeken.
 




Eerste week Noordwijk


Eerste week in Noordwijk

Vrijdag 22 juli in 's middags vertrokken naar Noordwijk. Corrie en Henk Brussee zijn al vroeg in Winterswijk gearriveerd.

Corrie en Henk Brussee

Wat ze niet weten is dat ze vrijdag na de fietsvierdaagse in Winterswijk gehuldigd worden. Dit jaar fietsen ze al voor de 35ste keer mee in de Winterswijkse f4d. Voorheen was dit de fietstocht van Gerdy van Noort.


Vrijdagmiddag Mirjam en Lana en Levi naar camping het Wieskamp gebra cht.
Op weg naar de camping

Een heel leuk huisje.


Voorspoedig aangekomen in Noordwijk en in de Botter in Noordwijk gegeten.
Smaakte als vanouds.
Boulevard Noordwijk

Annie houdt kasboek bij.

Op zaterdag een fietstocht gemaakt door o.a. de duinen bij Noordwijk.
Duinen bij Noordwijk

Zondagmorgen hardgelopen van Noordwijk naar Katwijk en door de duinen weer terug. Heerlijk weer.
Hardlopen in de duinen


Tour de France is afgelopen. Winnaar Froome heeft de sterkste ploeg. Ik heb geen enkele rit gevolgd, alleen de samenvattingen. De reden is dat de ploeg van Froome zo sterk is dat er gen spanning is. Daarom is een korte samenvatting meer dan genoeg. Er gebeurt tijdens een rit zo weinig dat kijken echt verloren tijd is.
Berichten over aanslagen volgen elkaar in hoog tempo op. In Kabul 81 doden bij een zelfmoordaanslag. Ook in Duitsland twee aanslagen door asielzoekers.

Coup in Turkije wordt door iedereen sterk veroordeeld en dat is een goede zaak. Erdogan neemt van de coup meteen de gelegenheid te baat om tegenstanders uit te schakelen. 21.000 docenten ontslagen, meer dan 3000 rechters ontslagen en duizenden politiefunctionarissen. Erdogan roept de noodtoestand uit en wijst in dit verband naar Frankrijk. Maar in Frankrijk volgt geen bijltjesdag voor krititische volgers van de staat. Dit in tegenstelling tot Turkije.
Wie Turkije wil begrijpen, moet beseffen hoe belangrijk termen zijn als eer, martelaarschap en vaderslandsliefde. Dan is (lands)verraad een ongekende overtreding.
Nederlands van Turkse komaf hebben niet of nauwelijks kritiek op de handelwijze van Erdogan. Een teken aan de wand?
Erdogan stuurt binnnenkort vluchtelingen naar Europa om de Europese Unie te destabiliseren. Europa houdt de buitengrenzen niet goed gesloten. Een ramp volgt op termijn.

Nederlandse Turken leven mee: zie artikel Tubantia.
Spanning
De spanning loopt op sinds Erdogan zijn politieke vijand Gülen als brein van de mislukte coup bestempelde. Het bewind voert in Turkije een zuivering door: het ontslaat mensen die banden zouden hebben met zijn beweging.
Bedreigd
In Twente zouden sympathisanten bedreigd zijn. In deze krant vertelden twee vrouwen dat hun mannen niet meer naar hun eigen moskee durfden en vrijdag waren uitgeweken naar de Marokkaanse moskee in Enschede.
Karahisar noemt het triest als dit werkelijk zo is, maar ook onnodig. "Hier is iedereen welkom". Zelf zegt hij bij het massaal bezochte vrijdaggebed niet gemerkt te hebben dat mensen uit de Gülenbeweging zijn weggebleven; er waren 400 mensen. "Hier komen altijd alle stromingen bij elkaar. Ik heb geen verschil gemerkt." Ook op deze internetsite verschenen dergelijke reacties.
Pleidooi
Het moskeebestuur houdt nu - zoals eerder al direct na de staatsgreep - een pleidooi 'om het hoofd koel te houden'. Daarbij ergert het Karahisar dat in media het beeld wordt geschetst dat moskeeën achter Erdogan aanlopen. "Wij zijn niet de lange arm van Erdogan. Een moskee is om te geloven, niet om politiek te voeren. Wij roepen niet op tot protest; niet voor, niet tegen."
Begrip
Karahisar noemt het wel begrijpelijk dat er ook hier spanning tussen Turkse groepen bestaat. Hij vraagt daar begrip voor. "Want het is heel erg wat er is gebeurd. Mensen zijn op zoek naar antwoorden. Er zijn ook veel doden gevallen. Die spanning waait over van Turkije naar hier. Wij wonen hier, maar hebben ook een hart voor Turkije. Velen komen daar vandaan, zijn er geboren. Of hebben er familie. Of gaan er op vakantie. Maar dat betekent niet dat wij ons niet verbonden voelen met Nederland. Als je als Nederlander naar Canada bent geëmigreerd, leef je denk ik ook mee met Nederland als hier iets vreselijks gebeurt."

In 2014 gaf Erdoğan een toespraak waarin hij beweerde dat er "nergens in de wereld, ook niet in Europa, een vrijere pers is dan in Turkije".
De lange arm van Erdogan bewijst dat de Nederlandse Turken door de Turkse staat worden beïnvloed. Diyanet (sinds 1979 Islamitische Stichting Nederland, 146 moskeeën onder gezag Turkse overheid, 400.000 aanhangers), Milli Gӧrüs (Islamitische Federatie Nederland, 41 moskeeëen en 30.000 aanhangers in Nederland), Suleymancilar (Stichting Islamitisch Centrum nederland 1978, nadruk op koranonderwijs) worden gesteund en gefinancierd door Ankara. De Gülenbeweging (verschillende stichtingen, nadruk op onderwijs, bedreigd door aanhangers erdogan) wordt gezien als de aanstichter van de couppoging. De aanhangers worden als verraders gezien. De vrije pers in Turkije moet je dus met een korreltje zout nemen.

Bericht uit camping het Wieskamp Winterswijk

Goed bezig Mirjam!

Op 31 juli een bloemetje gelegd bij het graf van Brammetje en de ouders van Margreet en Rien Borsboom.





Daarna op bezoek bij Margreet en lekker gegeten.



Mirjam gaat op 1 augustus naar Zwitserland met Jaime.


Marco is getrouwd en dit wordt gevierd met een barbecue.

Maandag 1 augustus een fietstocht gemaakt door de duinen bij Noordwijk.
Warme chocolade melk in Noordwijkerhout.
Na het eten langs het strand gewandeld.


De week van Sint 2016


De week van Sint 2016

 Diploma ontvangen om als trainer te kunnen werken bij digisterker.


Na de verkiezing van Trump als president is de wereld in verwarring. De beurzen krabbelen echter op. Donald geeft de economie een boost. Amerika moet weer groot worden en werk moet door Amerikaanse bed Diploma ontvangen om als trainer te kunnen werken bij digisterker.rijven worden gemaakt. Werkloze Amerikanen zien banen in het verschiet. Gaat dit ook in ons land gebeuren als Wilders de verkiezing gaat winnen?
Hans de Boer van de werkgevers roept de overheid op om veel geld te investeren in grote projecten.

Leven op een breukvlak

WIERD DUK PEILT DE STEMMING | Deze week: onder economen

Waar gaat het met de economie naartoe? ,,Er zijn structurele veranderingen gaande."

Het gaat goed met de Nederlandse economie, zegt Mark Rutte. Diederik Samsom zegt het hem na. Commentatoren erkennen: de coalitie van VVD en PvdA heeft een 'knappe prestatie' geleverd. Het land is uit de crisis.

Maar buiten de Haagse bubbel voelen mensen dat niet. Mensen klagen dat ze nauwelijks kunnen rondkomen. Anderen dwalen al jaren door 'flexibele' baantjes. Sommigen vrezen dat de 'echte' crisis nog moet komen, 'want internationaal gereputeerde economen waarschuwen daarvoor'. Mensen zijn bang voor de toekomst. Hoe zit dit?

Aan een Amsterdamse gracht zetelt monetair econoom en hoogleraar Lex Hoogduin (60). Zijn medewerkster brengt koffie, Hoogduin legt uit. Hij begrijpt de frustratie van veel burgers. ,,Het is slecht voor de reputatie van de professie als economen de mist ingaan met hun voorspellingen."

Dat is gebeurd: welke econoom zag de laatste crisis aankomen? Een handvol. De liberale Hoogduin staat bekend om zijn afwijkende opinies. Hij vindt dat de overheid zwaar moet afslanken en veel minder economische ambities moet hebben. Politici die denken met banenplannen en belastingverhogingen de economie te kunnen sturen, verkopen in zijn ogen illusies. ,,Economie is geen exacte wetenschap. Het aantal onvoorspelbare factoren is veel te groot."

In Nederland overheerst de economische school die gelooft dat je aan de hand van kwantitatieve modellen, gebaseerd op historische data, de economie kunt sturen. Het 'maakbaarheidsdenken'. Hoogduin: ,,Als je zo redeneert, heeft de overheid de plicht die kennis op te vragen en te streven naar, bijvoorbeeld, volledige werkgelegenheid." In zijn ogen frustreert een sturende overheid de economische groei alleen maar. Helemaal binnen het huidige, gefragmenteerde politieke landschap, waarin coalities niet een duidelijke ideologische lijn kunnen uitzetten. Met als gevolg onsamenhangend beleid.

Veel burgers reageren op deze onzekerheid door zich in de armen te storten van populisten. Die suggereren makkelijke oplossingen te hebben: 'Weg met de euro', 'Grenzen dicht'.

Die laatste ontwikkeling fascineert Harry Garretsen (54). ,,Zelden ging het zo goed in Nederland als nu, maar de onvrede is enorm." Garretsen is hoogleraar internationale economie in Groningen. Ik zoek hem op in zijn werkkamer in het Duisenberg-gebouw in de wijk Paddepoel. Wat er aan de hand is, zegt hij, is dat Hoogduin deels gelijk heeft. ,,De onvoorspelbaarheid is toegenomen. Er zijn structurele veranderingen gaande en de mensen voelen dat intuïtief aan."

Hoe zien die veranderingen eruit? Essentieel: door de globalisering en de razendsnelle technologische ontwikkelingen staat arbeid onder druk. Garretsen: ,,Waar verdienen we over twintig jaar ons geld mee?" Niet alleen banen, hele professies verdwijnen. Dit overkomt niet alleen laag opgeleiden. ,,Zelfs een radioloog kan overbodig worden. Dat is nieuw. Werk wordt niet per se schaars, maar onzeker."

We leven op een breukvlak. ,,En in het debat hoor ik maar twee reacties", zegt Garretsen. ,,Die van D66 en hun bondgenoten: wees flexibel, zet de grenzen open, wordt kosmopolitisch. Of die van Trump, Wilders en de Brexiteers: protectionistisch, grenzen dicht. Voor Nederland, een handelsland bij uitstek, is dat laatste heel onwenselijk."

Er is een middenweg, zegt de hoogleraar. Dat is het verhaal dat de PvdA had moeten vertellen. ,,Omdat de markt het niet snel genoeg doet, moet de overheid zorgen voor beter onderwijs, voor bijscholingsmogelijkheden, eventueel voor een tijdelijk basisinkomen. Zodat we optimaal voorbereid zijn op die nieuwe werkelijkheid. Daar is een sterke overheid voor nodig."

Garretsen vindt het onbegrijpelijk dat uitgerekend in een tijd waarin de klassieke verhouding tussen 'arbeid' en 'kapitaal' nieuw moet worden gedefinieerd, de vakbonden en de sociaaldemocratie het laten afweten. In zijn vakgebied is dat gevoel van urgentie er wel. Ook zijn studenten, afkomstig uit verschillende landen, begrijpen de processen die internationaal gaande zijn. Zij beseffen dat hun 'arbeidsbiografie' er heel anders uit zal zien dan die van hun ouders: met meer breuken, vaker een verandering van werkomgeving, een heel ander type banen. ,,Mogelijk zijn dat banen waarvan we nu nog niet weten dat ze over een tijd bestaan. Net als we dat 30 jaar geleden niet wisten over banen die nu vanzelfsprekend zijn."

Dat is wat ik leer van deze gesprekken: het gaat niet om een procent meer of minder. Het gaat om veel meer: om de fundamentele angst geen greep te hebben op je toekomst. Met die angst leven tegenwoordig veel mensen, benadrukken Hoogduin en Garretsen. Dat maakt burgers onzeker. Wie die zorgen wegneemt, is in de politiek spekkoper.


 
 Diploma ontvangen om als trainer te kunnen werken bij digisterker.

Sinterklaas gevierd bij Mirjam met Lana en Levi
Op school kreeg Levi een presentje van Noortje. Een levensgrote surprise.